I Love Neon!

Zondag 14 februari was het weer Valentijnsdag: dag van de liefde en dag van het commercieel succes. Detailhandel en internetbedrijven rekenen in aanloop naar Valentijnsdag op een forse extra omzet. Denk eens aan al die miljoenen rozen die over de toonbank zullen gaan. De pakketbezorgers krijgen het extra druk met de bezorging van kaartjes en het mobiele netwerk zucht onder de vele sms’jes, what’s appjes en e-mailtjes die worden verstuurd.

 

Valentijnsdag is bij uitstek een dag waarop de commercie graag inhaakt. Maar vind je een kaartje of een bloemetje toch wel erg afgezaagd? Dan kun je ook groots je liefde verklaren in metershoge en felgekleurde neonletters. En waar beter dan op Times Square in New York met zijn gigantische reclameborden en iconische neonverlichting. Dit plein trekt per jaar maar liefst 50 miljoen bezoekers en is een van de meest toeristische plekken van de stad. En hoewel het van oudsher vooral bekend was om de grote theaters aan Broadway, zijn het tegenwoordig ook de grote commerciële ketens die zich op Times Square in neon aan het publiek presenteren.

 

En op deze Valentijnsdag zal Times Square zich ongetwijfeld weer geheel in rood hullen. Signmakers kunnen hun hart ophalen en de meest waanzinnige neon harten creëren.

 

Maar zo’n neon hart is niet zo eenvoudig te maken. Neonverlichting is namelijk wel een vak apart. Elk stukje neonglas is op maat vorm gegeven. Er is dus geen sprake van even een paar stukjes neonglas aan elkaar koppelen. De neonverlichting die in Nederland wordt toegepast is van een hoogwaardige kwaliteit. Dit heeft voor een deel te maken met de wijze waarop aan de binnenzijde van het glas een laagje suspensie wordt aangebracht. Dit laagje bepaalt in grote mate de kleur van de neonverlichting. Nederland is daar uniek in.

 

De producenten van neonglas ‘blazen’ eerst de glazen pijp in model en pas daarna wordt een speciale coating (suspensie) aan de binnenzijde aangebracht. Vervolgens worden de elektroden eraan gesmolten en het geheel vacuüm gezogen. Ten slotte wordt er een bepaald type gas aan de buis toegevoegd.

 

Buiten Nederland is het neon doorgaans van mindere kwaliteit. Er wordt ander glas gebruikt en de suspensie laag is vooraf aangebracht. Bij het modelleren van dit glas verbrandt de suspensie laag door de hitte die nodig is om de buis in het gewenste model te brengen. In de praktijk is dit goedkopere neonglas eenvoudig te herkennen omdat bij alle bochten de kleur van het licht is verdwenen. In tegenstelling tot andere verlichtingssoorten werkt neon op hoogspanning. Door met transformatoren te werken, kan deze verlichting uiteindelijk gewoon worden aangesloten op ‘netspanning’ van 220 Volt. Afhankelijk van de diameter en de hoeveelheid glas moet de neonspecialist berekenen hoe het elektrisch circuit wordt samengesteld en welk type transformatoren er nodig zijn. Wordt dit op een vakkundige wijze ontworpen dan kan een lichtreclame van neonglas tientallen jaren branden.

 

Neonverlichting wordt speciaal op wens gemaakt. Met de komst van de led verlichting wordt nog wel eens dacht dat hiermee de neonverlichting in bijvoorbeeld een doosletter wordt verdrongen. Verlichting met leds is immers veel sneller te produceren. Lichtreclames van kleine afmetingen (kleiner dan 30 cm) kunnen nu ook prima worden uitgevoerd met leds. Maar voor grotere installaties is neon nog steeds de beste keuze. Bovendien heeft de neonbuis in open lichtreclame een bijzondere uitstraling en zal niet zomaar door een andere lichtbron worden vervangen.

 

Neon Valentijn 2