10 oktober 2016

Leestijd: 3 min | Bekeken: 685x

Led heeft de toekomst

Gloeilamp is verleden tijd

Het antwoord op de vraag of ‘de ouderwetse lichtbronnen’ als de gloeilamp en de tl-balk voor industriële toepassingen nog een lang leven beschoren zijn, is volgens insiders “nee”. De overheid heeft intussen de gloeilamp voor een groot deel uitgebannen, terwijl de particulier nog niet gelukkig wordt van de alternatieve ledlamp of spaarlamp. Het licht is minder echt, wat natuurkundig gezien eenvoudig te verklaren is.

Voor industriële toepassingen is dat geheel anders: de gloeilamp zal verdwijnen en het gebruik van de tl-balk is op zijn retour. Maar welke verlichtingstechniek komt ervoor in de plaats? Dè vervanger van de gloeilamp en de tl-balk is op dit moment de led. Iedereen kent het gewone ledje. Men komt ze tegenwoordig in allerlei apparatuur in verschillende kleuren tegen en ze geven intussen ook best fel licht als ze bijvoorbeeld in een zaklantaarn zijn gemonteerd.

Ontwikkeling van led

Het gaat overigens wel hard met de ontwikkeling van de led. De kleintjes hebben er de laatste jaren grotere broertjes bij gekregen: de powerleds. Bij dit type led is de lichtopbrengst nu al indrukwekkend, terwijl de fabrikanten op middellange termijn verwachten met ledtechniek enorme lichtbronnen te kunnen maken. De levensduur kent nieuwe dimensies. Een tl-lamp is slechts goed voor 5000 branduren terwijl leds het 10-voudige halen en in de toekomst zelfs nog meer. Volgens velen hebben leds de toekomst, zeker de komende vijf tot tien jaar. Mede doordat het aanbod van ledverlichting fors toeneemt, wat het gebruik stimuleert.

Verlichting met leds wordt nu ook toegepast in de lichtreclame. Lichtopbrengst in combinatie met levensduur benadert tegenwoordig al bijna een ideale situatie. De aanschafprijs voor ledverlichting is intussen beduidend lager geworden. Dat komt niet alleen door de led zelf maar ook door de toepassing van een lens over de led waardoor de opbrengst van de led vele malen groter wordt doordat in feite de stralingshoek door de lens veel groter is geworden. Deze leds hebben de naam Posterbox leds, met een patent van Philips. Van origine geeft een led een smalle lichtbundel waardoor het slechts een klein deel van het oppervlak aankan, wat als gevolg heeft dat bij het verlichten van een groot (lichtdoorlatend) paneel vanaf de achterzijde (in bijvoorbeeld een lichtbak, abri of reclamezuil) veel leds gemonteerd moeten worden. Met een Posterbox led heeft men voor dit soort verlichting veel minder leds nodig.

Tot slot

Leds zijn intussen in aanschaf niet meer zo kostbaar. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan maar door. Omdat de tussentijdse uitval van leds relatief laag is, wint deze lichtbron het ook op duurzaamheid. De lichtopbrengst per led is nog in volle ontwikkeling, maar het is nu al een gegeven dat het economisch interessanter is om alle verlichte signs met leds uit te voeren.

Ook energiebesparing met leds is een belangrijk issue. Op zich een lastig item omdat men het voordeel van een laag energieverbruik tegen een lagere lichtopbrengst in Lumen moet afzetten. Alleen met vakkennis en een cijfermatige benadering kan men de prestaties van oude en nieuwe lichtbronnen echt met elkaar vergelijken. Maar een goede berekening zal al snel aantonen dat ledverlichting voor industriële toepassing dè oplossing is.


Anderen lazen ook

3tac

3Tac behaalt wederom hoogste niveau VCA, NEN-EN-ISO en MVO3!

“Duurzaamheid is geen begrip, het is een mindset” Dat klinkt natuurlijk fantastisch maar er daadwerkelijk naar handelen is de volgende stap. Bij 3TAC B.V. voelen we dit al jaren en zetten we stap na stap richting een duurzame, veilige, gezonde en maatschappelijk verantwoorde toekomst. Dit doen we niet zonder resultaat: met trots kunnen we melden dat we ook dit jaar weer op het hoogste niveau onze VCA, NEN-EN-ISO en MVO3 certificaten hebben behaald! Wilt u weten wat we voor u kunnen doen op het gebied van duurzame lichtreclame? Neem dan contact met ons op: | 0412-628862 | info@3tac.nl | http://www.3tac.nl| Maaskade 5 , 5347 KD  Oss  

Lees meer 17 september 2018 | 10:10
Free-d-sign ontvangt Avery certificaat freedsign

Free-D-Sign staat aan de top!

Sinds afgelopen week mag Free-D-Sign uit Warmenhuizen zichzelf officieel ‘Avery Dennison Specialist Converter’ noemen. Eigenaar Raymond Zutt legt uit wat het belang hiervan is voor zijn bedrijf en waarom hij en zijn team apetrots zijn op dit behaalde certificaat. Eén van de 2000 “Van de ruim 2000 signbedrijven in Nederland, zijn er maar zes met dit certificaat. En daarvan zijn wij er nu één. Elke dag weer werken we met zijn allen aan het leveren van de hoogste kwaliteit. Het getuigschrift is het bewijs naar onze klanten dat wij dat ook inderdaad dóen.” Om eindgebruikers de volle zekerheid te bieden dat zij op de beste service én een superieure afwerking kunnen rekenen, is folie producent Avery Dennison gestart met dit programma. Kwaliteitsproeven Wereldwijd bezoeken zij signbe...

Lees meer 17 september 2018 | 8:06
SI'BON

3 LogiQ tekent samenwerkingsovereenkomst met SI’BON

Tijdens de eerste beursdag van Sign2Com in Kortrijk heeft Distributeur 3 LogiQ, gevestigd in Gent, een samenwerkingsovereenkomst als Aangesloten Leverancier van SI’BON getekend. 3LogiQ is specialist in hardware en software op het gebied van grootformaat printers en afwerkingsapparatuur. De focus in hardware ligt op Mutoh en Summa. Voor software ligt dit op Caldera, Flexisign en Easysign. SI’BON telt inmiddels ruim 35 aangesloten bedrijven in België, die er samen met SI’BON voor zorgen dat de signbranche in België naar een hoger plan getild wordt.  

Lees meer 17 september 2018 | 7:23
Bekijk meer nieuws