10 oktober 2016

Leestijd: 3 min | Bekeken: 822x

Led heeft de toekomst

Gloeilamp is verleden tijd

Het antwoord op de vraag of ‘de ouderwetse lichtbronnen’ als de gloeilamp en de tl-balk voor industriële toepassingen nog een lang leven beschoren zijn, is volgens insiders “nee”. De overheid heeft intussen de gloeilamp voor een groot deel uitgebannen, terwijl de particulier nog niet gelukkig wordt van de alternatieve ledlamp of spaarlamp. Het licht is minder echt, wat natuurkundig gezien eenvoudig te verklaren is.

Voor industriële toepassingen is dat geheel anders: de gloeilamp zal verdwijnen en het gebruik van de tl-balk is op zijn retour. Maar welke verlichtingstechniek komt ervoor in de plaats? Dè vervanger van de gloeilamp en de tl-balk is op dit moment de led. Iedereen kent het gewone ledje. Men komt ze tegenwoordig in allerlei apparatuur in verschillende kleuren tegen en ze geven intussen ook best fel licht als ze bijvoorbeeld in een zaklantaarn zijn gemonteerd.

Ontwikkeling van led

Het gaat overigens wel hard met de ontwikkeling van de led. De kleintjes hebben er de laatste jaren grotere broertjes bij gekregen: de powerleds. Bij dit type led is de lichtopbrengst nu al indrukwekkend, terwijl de fabrikanten op middellange termijn verwachten met ledtechniek enorme lichtbronnen te kunnen maken. De levensduur kent nieuwe dimensies. Een tl-lamp is slechts goed voor 5000 branduren terwijl leds het 10-voudige halen en in de toekomst zelfs nog meer. Volgens velen hebben leds de toekomst, zeker de komende vijf tot tien jaar. Mede doordat het aanbod van ledverlichting fors toeneemt, wat het gebruik stimuleert.

Verlichting met leds wordt nu ook toegepast in de lichtreclame. Lichtopbrengst in combinatie met levensduur benadert tegenwoordig al bijna een ideale situatie. De aanschafprijs voor ledverlichting is intussen beduidend lager geworden. Dat komt niet alleen door de led zelf maar ook door de toepassing van een lens over de led waardoor de opbrengst van de led vele malen groter wordt doordat in feite de stralingshoek door de lens veel groter is geworden. Deze leds hebben de naam Posterbox leds, met een patent van Philips. Van origine geeft een led een smalle lichtbundel waardoor het slechts een klein deel van het oppervlak aankan, wat als gevolg heeft dat bij het verlichten van een groot (lichtdoorlatend) paneel vanaf de achterzijde (in bijvoorbeeld een lichtbak, abri of reclamezuil) veel leds gemonteerd moeten worden. Met een Posterbox led heeft men voor dit soort verlichting veel minder leds nodig.

Tot slot

Leds zijn intussen in aanschaf niet meer zo kostbaar. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan maar door. Omdat de tussentijdse uitval van leds relatief laag is, wint deze lichtbron het ook op duurzaamheid. De lichtopbrengst per led is nog in volle ontwikkeling, maar het is nu al een gegeven dat het economisch interessanter is om alle verlichte signs met leds uit te voeren.

Ook energiebesparing met leds is een belangrijk issue. Op zich een lastig item omdat men het voordeel van een laag energieverbruik tegen een lagere lichtopbrengst in Lumen moet afzetten. Alleen met vakkennis en een cijfermatige benadering kan men de prestaties van oude en nieuwe lichtbronnen echt met elkaar vergelijken. Maar een goede berekening zal al snel aantonen dat ledverlichting voor industriële toepassing dè oplossing is.


Anderen lazen ook

SI'BON

Q8 tankpas met korting voor aangesloten bedrijven

In september van dit jaar hebben wij een enquête uitgezet onder de aangesloten bedrijven om te zien of er belangstelling is voor een tankpas van Q8/Tango waardoor met een hoge korting kwalitatief hoogwaardige brandstof kan worden getankt bij stations in Nederland en België van Tango, Q8, OK, Sakko en Texaco. Het aantal aanmeldingen vanuit de aangesloten signbedrijven voor zo’n tankpas heeft een dermate omvang, dat oliemaatschappij Q8 alle aangesloten bedrijven bij SI’BON zo’n tankpas wil aanbieden. Deze korting geldt altijd en overal, ook langs de snelweg. Daar is dus het meeste voordeel te behalen. De tankpas is gratis en men betaalt elke twee weken (per automatische incasso) alleen de brandstof die men heeft getankt, dus achteraf. Hiermee verkrijgt men automatisch een beheer- en ...

Lees meer 20 december 2018 | 16:37
SI'BON

Meeting bij Roland DG

Het grensevent voor de aangesloten bedrijven in België en Zuid Nederland werd gekenmerkt door een goede informele sfeer. Dat was duidelijk af te leiden aan het late tijdstip waarop de deelnemers het pand van Roland DG Benelux verlieten, de klok sloeg bijna twaalf uur, terwijl de meeting om 17.30 uur begon. Het was typerend voor de goede sfeer waarin Roland ons ontving, mede het gevolg van de prettige kantooromgeving en de bijzonder fraai ingerichte showroom met XL printers, plotters, 3D printers en graveermachines. Niet in de allerlaatste plaats door de geweldige catering. Een welkome aanvulling op het programma was de spreekbeurt van Willem van Veenendaal over niet alleen het product, maar ook hoe het eigen bedrijf te verkopen. Hoe krijgen wij de beschikking over een mooie bedrijfspresen...

Lees meer 20 december 2018 | 16:33
SI'BON

Studiereis Las Vegas

In 2019 staat de studiereis naar Las Vegas weer op het programma. Een trip naar dé lichtreclamestad, een paradijs van schitterende casino’s in combinatie met een bezoek aan het grootste signbedrijf van Amerika. Voor elke signmaker een aanrader. De aankondiging met inschrijfformulier wordt in de volgende nieuwsbrief opgenomen, maar voor de belangstellenden, reserveer nu alvast in de agenda: van 21 tot en met 29 april naar Las Vegas met SI’BON.

Lees meer 20 december 2018 | 16:22
Bekijk meer nieuws