13 juni 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 5143x

Neon Glasblazen

Neonverlichting maken is een vak apart. Naast het werken met hoogspanning
wordt elk stukje neonglas op maat vorm gegeven.
Bij neonverlichting is er dus geen sprake van even een paar stukjes neonglas aan elkaar koppelen.

De neonverlichting die in Nederland wordt toegepast is van een hoogwaardige kwaliteit. Dit heeft voor een deel te maken met de wijze waarop aan de binnenzijde van het glas een laagje suspensie wordt aangebracht. Dit laagje bepaalt in grote mate de kleur van de neonverlichting. Nederland is daar uniek in.

De neonverlichting die in Nederland wordt toegepast voor Neon reclame is van een hoogwaardige kwaliteit. Dit heeft voor een deel te maken met de wijze waarop aan de binnenzijde van het glas een laagje suspensie wordt aangebracht. Dit laagje bepaalt in grote mate de kleur van de neonverlichting. Nederland is daar uniek in.

De producenten van neonglas ‘blazen’ eerst de glazen pijp in model en pas daarna wordt er een speciale coating (suspensie) aan de binnenzijde aangebracht. Vervolgens worden de elektroden eraan gesmolten en het geheel vacuüm gezogen. Als laatste wordt er een bepaald type gas in de buis toegevoegd.

Buiten Nederland is het neon doorgaans van mindere kwaliteit. Dit komt doordat men ander glas gebruikt en de suspensielaag vooraf aanbrengt. Bij het in model maken van dit glas verbrandt de suspensielaag door de hitte die nodig is om de buis in het gewenste model te vormen.

In de praktijk is dit goedkopere neonglas eenvoudig te herkennen omdat bij alle bochten de kleur van het licht verdwenen is.

In tegenstelling tot andere verlichtingssoorten werkt neon op hoogspanning. Door met transformatoren te werken, kan deze verlichting uiteindelijk gewoon worden aangesloten op ‘netspanning’ van 220 Volt. De neonspecialist zal wel afhankelijk van de diameter en de hoeveelheid glas dienen te berekenen hoe het elektrisch circuit moet worden samengesteld en welk type transformatoren er nodig zijn. Wordt dit op een vakkundige wijze ontworpen dan kan een lichtreclame van neonglas tientallen jaren branden.

Neonverlichting wordt speciaal op wens gemaakt. Met de komst van de ledverlichting wordt nog wel eens eenvoudig verondersteld dat hiermee de neonverlichting in bijvoorbeeld een doosletter gaat verdwijnen. Verlichting met leds is immers veel sneller te produceren. Voor lichtreclames van kleine afmetingen (kleiner dan 30 cm) kan het tegenwoordig om diverse redenen aantrekkelijk zijn ze uit te voeren met leds. Voor de grotere installaties is neon vaak de beste keuze.

Vanwege de bijzondere uitstraling van de neonbuis in open lichtreclame, zal zij niet zomaar door een andere lichtbron te vervangen zijn.


Anderen lazen ook

VKF Renzel

VKF RENZEL │ Productpresentatiesysteem EASYCUBES

De essentie EasyCubes bestaat uit slechts 3 basiselementen – de mogelijkheden voor wat betreft het creëren van productpresentaties zijn daarentegen eindeloos. Dit gepatenteerde en modulaire bouwsysteem is eenvoudig te plaatsen en er is dus onbeperkt mee te variëren. In een handomdraai heeft u uw productdisplay naar eigen idee en volledig zonder gereedschap opgebouwd. Eenvoudige opbouw zonder gereedschap De vloer-elementen (Floors) kunnen aan elkaar worden gekoppeld door middel van een verbinder. Vervolgens kan een Floor rechtstreeks afgedekt worden met een Cover of eerst nog voorzien worden (plaatsen en/of opstapelen) van een aantal Cubes. Eindeloze presentatiemogelijkheden EasyCubes zijn enerzijds zeer geschikt voor langdurig gebruik als onderdeel van uw winkelinrichting, maar and...

Lees meer 30 maart 2022 | 12:56
VKF Renzel

VKF RENZEL │ CONSTRUCT bouwsysteem van aluminium vierkantprofielen

Licht, stabiel en good looking Het CONSTRUCT aluminium vierkantprofielsysteem is een licht, stabiel systeem met een aantrekkelijke uitstraling. Bestaande uit vierkante buizen van hoogwaardig aluminium in combinatie met zwarte of grijze verbindingsstukken. Als producent vervaardigen wij veel elementen geschikt voor winkelinrichtingen zoals bijvoorbeeld rekken, productverdelers of displays. Wij leveren complete systemen, basisframes, losse profielen, verbindingsstukken en accessoires. Eindeloze mogelijkheden Door de hoge stabiliteit en het eenvoudige uiterlijk zijn deze aluminium vierkantprofielen geschikt voor constructies in welke afmeting dan ook. De zilveren of zwarte aluminium profielen kunnen op verschillende manieren worden gekoppeld met de verbindingsstukken. Naast de klassieke haaks...

Lees meer 30 maart 2022 | 11:30
SI'BON

Sign & Print Expo 2022 was top!

De Sign & Print Expo kende in maart eindelijk zijn terugkeer met maar liefst 5.800 bezoekers! Alhoewel het aantal standhouders door corona kleiner was dan bij de vorige editie, was de signbranche zondermeer goed vertegenwoordigd. Check hier de video met meerdere bij SI’BON aangesloten bedrijven op de beursvloer SI’BON en VSBN hadden met een gezamenlijke stand een prominente plek op deze beurs, herkenbaar aan de spreekwoordelijke deuren die beide organisaties openen. Tijdens de openingsdag nam SI’BON daarnaast deel aan het rondetafelgesprek van SignTalk Live, georganiseerd door het vakblad Sign+ Magazine. Hier werd onder andere het Trendonderzoek 2021 onder de aandacht gebracht. Niet alleen de aanwezige standhouders, maar zeker ook de bezoekers waren zichtbaar in hun nopjes om...

Lees meer 28 maart 2022 | 11:15
Bekijk meer nieuws