31 maart 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1155x

Signproject van de maand maart 2016: Muurfolie Teijin Aramid

Muurfolie bij Teijin Aramid

Het project van de maand zet in maart ‘muurfolie’ in de schijnwerpers. Erkend Signbedrijf Speer Reclame & Communicatie uit Emmen heeft voor het bedrijf Teijin Aramid, een dochteronderneming van de Teijin Groep, wereldleider in de productie van Aramide, een muurdecoratie uitgevoerd met outdoor wall graphics film van MACtac.

Wall graphics film is een zelfklevende folie die voorzien kan worden van elke gewenste print (graphics) en, door zijn speciale productspecificaties én bijzondere lijm, geschikt is om op buitenmuren (zelfs muren opgetrokken van gemetselde bakstenen) te ‘plakken’. Deze techniek geeft een bijzonder effect omdat de structuur van de muur (makkelijk gezegd: alle oneffenheden) zichtbaar blijft en de folie met print de vorm van het oppervlak van de muur aanneemt. Dit laatste wordt bereikt door de folie, nadat deze op de muur is geplakt, met warmte zodanig te vervormen dat het één geheel wordt met de muur. Op de muur wordt zo een heel dunne film aangebracht, die voorzien is van een print.

Vanuit de signsector zijn er vele zelfklevende folies ontwikkeld voor tal van verschillende toepassingen: muurfolie, auto’s, ramen, gevels, vliegtuigen, kunststof panelen, lichtreclame, labeling en veiligheid (retroreflecterend en fluoriserend).

De producten

Het hier getoonde project (Fotografie: Gerard Falke) laat een presentatie op een muur aan de hand van muurfolie zien over het brede toepassingsgebied van de aramideproducten. Producten die in Nederland worden geproduceerd (en deels ook ontwikkeld) door wereldleider Teijin Aramid en, net als zelfklevende folies, chemische producten met bijzondere eigenschappen zijn én onbekend bij het grote publiek. Daarom hier een toelichting:

De Aramide producten van Teijin zijn op te splitsen in vier specifieke producten met elk haar eigen toepassingen.

Twaron is een garen en wordt gebruikt om composiet constructies te verbeteren door haar hoge sterkte, energie-absorptie, laag gewicht en trilling- en geluiddempende eigenschappen in bijvoorbeeld de luchtvaart (boegneuzen, vergrendelriemen in turbinemotoren en luchtvaartcontainers), luxere motorjachten en zeiljachten (constructies van de romp en productie van hoogwaardige zeilen) en industriële componenten als helmen, speaker kernen en bodemplaten.

Sulfron wordt gebruikt als compound ingrediënt en verbetert de eigenschappen van rubbercompounds doordat het voor vermindering van oververhitting zorgt, verbetering van flexibiliteit, slijtvastheid en materiaalmoeheid.

Technora is ook een garen met superieure eigenschappen als hoge treksterkte, uitstekende vormvastheid, hitte bestendigheid en hoge chemische weerstand. Toepassingen: touwen en kabels, slangen, beschermende werkkleding en allerlei civieltechnische toepassingen.

Teijinconex is een polyamidevezel met brandwerende en hittebestendige eigenschappen. Bij blootstelling aan vlammen of hitte vat deze geen vlam, brandt niet, smelt niet en plakt daardoor niet aan de huid. Bovendien biedt het thermische isolatie, heeft een uitmuntende chemische resistentie en voldoet daarmee ook aan de standaardeisen voor kledingmateriaal. Het is ook nog licht van gewicht, eenvoudig te reinigen en is zeer comfortabel om te dragen. Behalve in kleding wordt het ook veel verwerkt in industriële toepassingen zoals filters en slangen.

Het is maar dat men het weet.

 

Muurfolie Teijin


Anderen lazen ook

SI'BON

Online Print trends 2018

Een interessant event dat wij graag onder de aandacht brengen, is het Benelux Online Print Event op 31 mei in Brussel. Het evenement, dat wordt georganiseerd door het VIGC en gesponsord door Canon, biedt een unieke kans om de Online Print trends van 2018 te ontdekken. De organisator verwacht deelnemers uit Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg. Het Atomium in Brussel zal het decor vormen voor dit nieuwe VIGC evenement, waar, na het dagprogramma (en voor het VIP diner), de tijdelijke tentoonstelling ‘Atomium meets Surrealism’ van de Belgische kunstenaar René Magritte kan worden bezocht. Het diner is overigens letterlijk ‘in the sky’ met een prachtig uitzicht over Brussel. Inschrijven kan via  de website en wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.

Lees meer 26 april 2018 | 8:57
SI'BON

Digital Signage in de belangstelling

De workshop die Ultro International samen met SI’BON begin april organiseerde kende een grote belangstelling. Zelden komt het voor dat de organisatie geconfronteerd wordt met een overvloed aan inschrijvingen. Kennelijk gaat digital signage nu leven bij de signbedrijven. Aangesloten leverancier Ultro haakt hier goed op in door een voor het signbedrijf laagdrempelig systeem te introduceren en de aftrap te geven met een workshop. Dat de signbedrijven ook digital signage mogen omarmen.

Lees meer 26 april 2018 | 8:38
SI'BON

Winnaar Innovation Print Award

Foto: Wouter Mooij, Eisma. Dinsdag 17 april vond tijdens de beurs Pure Digital de uitreiking van de Innovation Print Award 2018 plaats, een initiatief van SI’BON. De aangesloten bedrijven konden zich hiervoor inschrijven en uiteindelijk zijn er drie bedrijven genomineerd: Dekalu uit Winterswijk met Kunst in het Mondriaanmuseum, Dr. Sticker in Roosendaal met Squid raamdecoratie op basis van textiel en JA! Reclame gevestigd in Valkenswaard met de ombouw van een bedrijfskantine. Uit de drie genomineerden werd uiteindelijk door de beursorganisator van Pure Digital het project Ombouw Bedrijfskantine gekozen omdat in dit project heel geraffineerd meerdere printvormen zijn gebruikt waaronder ook textielprinting voor de zitbanken. Een nog jonge decoratietechniek die nog maar weinig wordt toegepa...

Lees meer 26 april 2018 | 8:07
Bekijk meer nieuws