31 maart 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1195x

Signproject van de maand maart 2016: Muurfolie Teijin Aramid

Muurfolie bij Teijin Aramid

Het project van de maand zet in maart ‘muurfolie’ in de schijnwerpers. Erkend Signbedrijf Speer Reclame & Communicatie uit Emmen heeft voor het bedrijf Teijin Aramid, een dochteronderneming van de Teijin Groep, wereldleider in de productie van Aramide, een muurdecoratie uitgevoerd met outdoor wall graphics film van MACtac.

Wall graphics film is een zelfklevende folie die voorzien kan worden van elke gewenste print (graphics) en, door zijn speciale productspecificaties én bijzondere lijm, geschikt is om op buitenmuren (zelfs muren opgetrokken van gemetselde bakstenen) te ‘plakken’. Deze techniek geeft een bijzonder effect omdat de structuur van de muur (makkelijk gezegd: alle oneffenheden) zichtbaar blijft en de folie met print de vorm van het oppervlak van de muur aanneemt. Dit laatste wordt bereikt door de folie, nadat deze op de muur is geplakt, met warmte zodanig te vervormen dat het één geheel wordt met de muur. Op de muur wordt zo een heel dunne film aangebracht, die voorzien is van een print.

Vanuit de signsector zijn er vele zelfklevende folies ontwikkeld voor tal van verschillende toepassingen: muurfolie, auto’s, ramen, gevels, vliegtuigen, kunststof panelen, lichtreclame, labeling en veiligheid (retroreflecterend en fluoriserend).

De producten

Het hier getoonde project (Fotografie: Gerard Falke) laat een presentatie op een muur aan de hand van muurfolie zien over het brede toepassingsgebied van de aramideproducten. Producten die in Nederland worden geproduceerd (en deels ook ontwikkeld) door wereldleider Teijin Aramid en, net als zelfklevende folies, chemische producten met bijzondere eigenschappen zijn én onbekend bij het grote publiek. Daarom hier een toelichting:

De Aramide producten van Teijin zijn op te splitsen in vier specifieke producten met elk haar eigen toepassingen.

Twaron is een garen en wordt gebruikt om composiet constructies te verbeteren door haar hoge sterkte, energie-absorptie, laag gewicht en trilling- en geluiddempende eigenschappen in bijvoorbeeld de luchtvaart (boegneuzen, vergrendelriemen in turbinemotoren en luchtvaartcontainers), luxere motorjachten en zeiljachten (constructies van de romp en productie van hoogwaardige zeilen) en industriële componenten als helmen, speaker kernen en bodemplaten.

Sulfron wordt gebruikt als compound ingrediënt en verbetert de eigenschappen van rubbercompounds doordat het voor vermindering van oververhitting zorgt, verbetering van flexibiliteit, slijtvastheid en materiaalmoeheid.

Technora is ook een garen met superieure eigenschappen als hoge treksterkte, uitstekende vormvastheid, hitte bestendigheid en hoge chemische weerstand. Toepassingen: touwen en kabels, slangen, beschermende werkkleding en allerlei civieltechnische toepassingen.

Teijinconex is een polyamidevezel met brandwerende en hittebestendige eigenschappen. Bij blootstelling aan vlammen of hitte vat deze geen vlam, brandt niet, smelt niet en plakt daardoor niet aan de huid. Bovendien biedt het thermische isolatie, heeft een uitmuntende chemische resistentie en voldoet daarmee ook aan de standaardeisen voor kledingmateriaal. Het is ook nog licht van gewicht, eenvoudig te reinigen en is zeer comfortabel om te dragen. Behalve in kleding wordt het ook veel verwerkt in industriële toepassingen zoals filters en slangen.

Het is maar dat men het weet.

 

Muurfolie Teijin


Anderen lazen ook

SI'BON

Probo Festival

Met zo’n duizend bezoekers die naar Dokkum waren gereisd, is het Probo Festival het grootste in-home-event in onze sector. De bezoekers konden kennismaken met de recente uitbreidingen van machinepark, equipment, bedrijfshallen en kantoorgebouwen. Centraal stonden trends en innovaties voor printing op het programma, wat door meerdere toeleveranciers werd ondersteund met presentaties van nieuwe materialen.

Lees meer 4 juli 2018 | 10:27
SI'BON

KLM sponsort studiereis HEXIS

De studiereis die HEXIS samen met SI’BON in juni organiseerde, was bij aanvang al een bijzonder aanbod. Een fabrieksbezoek naar de productiefaciliteiten en ontwikkelcentra in Frontignan met enkele dagen cultuur snuiven in de omgeving van Montpellier en Sète zonder verblijfskosten (waren voor rekening van HEXIS Nederland en Frankrijk), wordt zelden gepresenteerd. De groep van 15 man heeft er niet alleen van genoten, maar was bovendien enorm onder de indruk van de technisch hoogstaande en geperfectioneerde wijze waarop HEXIS haar zelfklevende folies ontwikkelt en fabriceert. Een extra dag verblijf in Frankrijk werd er gratis aan toegevoegd omdat een staking van de Franse luchtverkeersautoriteiten de vlucht terug met een dag opschortte. Luchtvaartmaatschappij KLM bood hiervoor een kostenre...

Lees meer 4 juli 2018 | 10:11
SI'BON

Actie opleidingen Riwal

Riwal bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom biedt Riwal de bij SI’BON aangesloten bedrijven een korting aan op een aantal opleidingen.  Op het afgesloten deel van de website wordt meer informatie vermeld over deze kortingsactie. Let op: Deze actie loopt t/m 31 augustus 2018! SI’BON heeft een collectief contract met Riwal op grond waarvan de aangesloten signbedrijven tegen aantrekkelijke tarieven hoogwerkers kunnen huren. Meer informatie hierover kan verkregen worden bij het secretariaat.

Lees meer 20 juni 2018 | 10:47
Bekijk meer nieuws