23 november 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 514x

Signproject van de maand november: creatief plafond treinstation Delft

Het project van deze maand is dit keer van het door het vakblad Sign+ uitgeroepen overall winnaar van de Sign+ Award 2016, een tweejaarlijkse vakprijs van het vakblad Sign+. Het signbedrijf MakeCover in Alphen aan den Rijn realiseerde dit in nauwe samenwerking met Geerdes Ontwerpen: het plafond van treinstation Delft. Een grootschalig decoratieproject dat door het ontwerp (van Mecanoo Architecten) wel heel bijzonder is vormgegeven.

Mecanoo kreeg de opdracht een nieuw stadsgebouw te ontwikkelen met daarin de stationshal voor het nieuwe ondergrondse treinstation. Met het ontwerp hebben zij voor een gebouw gekozen dat een uitstraling naar alle kanten heeft. De verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de omliggende gebouwen.

Een architectonisch toonaangevend gebouw, dat bestempeld kan worden als de toegangspoort van Delft en de schakel vormt tussen de historische oude binnenstad en de woonwijken aan de andere kant van het spoor. Het gebouw staat bovenop het ondergrondse station dat het nieuwe centrale punt in Delft is: het knooppunt van openbaar vervoer waar trein, tram en bus samenkomen.

De binnenruimte van het station is aan het plafond voorzien van immense welvingen met daarop een historische kaart van de stad en omgeving uit 1877. De plattegrond toont Delft op een steenworp afstand van het nieuwe station. Het toont ook de stadsgracht die met de bouw van de spoortunnel weer terugkomt langs de Phoenixstraat.

Het beeld (met de afmeting van 110 bij 70 meter) verandert als de reiziger door de ruimte loopt, doordat op elk punt een ander deel van de afbeelding in zicht komt. Er zijn door het signbedrijf MakeCover 1929 rechte en gebogen aluminium lamellen van 20 cm hoog en 7 cm breed toegepast met een gemiddelde lengte van 4,5 meter. Al deze stroken zijn dubbelzijdig voorzien van zelfklevende folie met daarop afgebeeld een stukje van de grote kaart.

In opdracht van Geerdes Ontwerpen werd voor dit ontwerp speciale software ontwikkeld door SnoepGames, die ook het virtual reality model ontwikkelden.

De stationshal wordt door een glazen wand gescheiden van de publiekshal (ingang zijde Coenderstraat) en is integraal onderdeel van het stadskantoor, dat de eerste, tweede en derde etage van het gebouw beslaat. Het stadskantoor biedt onderdak aan de gemeentelijke organisatie, met ruimte voor de publieksbalies en werkplekken. Eén plek waar bewoners en ondernemers hun zaken met de gemeente kunnen regelen.

Foto’s: Michael van Oosten


Anderen lazen ook

SI'BON

Probo Festival

Met zo’n duizend bezoekers die naar Dokkum waren gereisd, is het Probo Festival het grootste in-home-event in onze sector. De bezoekers konden kennismaken met de recente uitbreidingen van machinepark, equipment, bedrijfshallen en kantoorgebouwen. Centraal stonden trends en innovaties voor printing op het programma, wat door meerdere toeleveranciers werd ondersteund met presentaties van nieuwe materialen.

Lees meer 4 juli 2018 | 10:27
SI'BON

KLM sponsort studiereis HEXIS

De studiereis die HEXIS samen met SI’BON in juni organiseerde, was bij aanvang al een bijzonder aanbod. Een fabrieksbezoek naar de productiefaciliteiten en ontwikkelcentra in Frontignan met enkele dagen cultuur snuiven in de omgeving van Montpellier en Sète zonder verblijfskosten (waren voor rekening van HEXIS Nederland en Frankrijk), wordt zelden gepresenteerd. De groep van 15 man heeft er niet alleen van genoten, maar was bovendien enorm onder de indruk van de technisch hoogstaande en geperfectioneerde wijze waarop HEXIS haar zelfklevende folies ontwikkelt en fabriceert. Een extra dag verblijf in Frankrijk werd er gratis aan toegevoegd omdat een staking van de Franse luchtverkeersautoriteiten de vlucht terug met een dag opschortte. Luchtvaartmaatschappij KLM bood hiervoor een kostenre...

Lees meer 4 juli 2018 | 10:11
SI'BON

Actie opleidingen Riwal

Riwal bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom biedt Riwal de bij SI’BON aangesloten bedrijven een korting aan op een aantal opleidingen.  Op het afgesloten deel van de website wordt meer informatie vermeld over deze kortingsactie. Let op: Deze actie loopt t/m 31 augustus 2018! SI’BON heeft een collectief contract met Riwal op grond waarvan de aangesloten signbedrijven tegen aantrekkelijke tarieven hoogwerkers kunnen huren. Meer informatie hierover kan verkregen worden bij het secretariaat.

Lees meer 20 juni 2018 | 10:47
Bekijk meer nieuws