28 april 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1486x

Veilig werken in de signsector

Het signbedrijf kan reclameproducties voor ‘laag bij de grond’ maken, bijvoorbeeld een reclamebord langs de rand van een voetbalveld, reclame op het portier van een personenauto, òf op grote hoogte zoals een gevelreclame. De opdrachtgever van een signbedrijf is erbij gebaat dat het signbedrijf veilig werkt en dat het signbedrijf dat ook volgens de richtlijnen van de Arbowet doet. Daar komt meer bij kijken dan menigeen denkt.

Allereerst is er de manier van werken. De monteur moet er van doordrongen zijn dat veilig werken een discipline is. Ook moet de monteur over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.

Het is bijzonder praktisch als de monteur in het bezit is van een VCA-diploma. Hij heeft dan geleerd heel bewust veilig te werken onder verschillende omstandigheden met een grote variëteit aan werken met risico’s. Deze opleiding heeft bovendien als voordeel dat zij in Nederland landelijk erkend is en doorgaans ook door opdrachtgevers in België en Duitsland.

De VCA-opleiding vindt haar oorsprong in de petrochemische industrie, waar aandacht voor veilig werken al vroeg een hot item was. Andere sectoren, de bouw voorop, volgden enkele jaren later. Intussen is de VCA-opleiding in Nederland de normering geworden voor veilig werken. Op veel bedrijventerreinen wordt een monteur alleen toegelaten als hij in het bezit is van zo’n certificaat. VCA-diploma’s zijn op meerdere niveaus te behalen, waarvan VCA-Basis en VCA-VOL (voor leidinggevenden) het meest voorkomen.

Behalve een VCA-diploma voor de werknemers kan ook het bedrijf, als aannemer of onderaannemer van werk, zich VCA-certificeren. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn besteden hun werkzaamheden meestal alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven en met regelmaat is VCA een voorwaarde voor opdrachten van overheidsinstanties.

Behalve het voorgaande bestaat er nog meer regelgeving voor veilig werken. Zo zijn er cursussen voor het werken met hoogwerkers èn het bouwen van steigers zodat de betreffende monteur met een certificaat kan aantonen over adequate kennis te beschikken. Volgt de monteur bij een erkend instituut de juiste cursus, dan wordt hem bij goed gevolg een certificaat uitgereikt dat 5 jaar geldig is.

En zoals in het begin al even vermeld moet het bedrijf overall voldoen aan de ARBO-wetgeving. Als vertrekpunt is daar de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak voor. Speciaal voor de signbedrijven heeft SI’BON hiervoor een branchemodel ontwikkeld, dat officieel is geregistreerd bij het steunpunt RI&E. Hiermee kan het signbedrijf er relatief eenvoudig voor zorgen geheel conform de ARBO-wetgeving de veiligheidsaspecten binnen de bedrijfsvoering vorm te geven.

In het verlengstuk hiervan dienen klimmateriaal (zoals ladders), steigermateriaal, veiligheidslijnen, valbeveiligingen en dergelijke jaarlijks te worden gekeurd. Dit geldt overigens ook voor het elektrisch gereedschap waar de monteur mee werkt.

Als men bij de invulling van de ARBO-wetgeving te werk gaat volgens de Branchecatalogus voor Sign kan men er vanuit gaan dat aan alle relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Men gaat dus in de signsector weloverwogen en goed voorbereid aan de slag.


Anderen lazen ook

SI'BON

Q8 tankpas met korting voor aangesloten bedrijven

In september van dit jaar hebben wij een enquête uitgezet onder de aangesloten bedrijven om te zien of er belangstelling is voor een tankpas van Q8/Tango waardoor met een hoge korting kwalitatief hoogwaardige brandstof kan worden getankt bij stations in Nederland en België van Tango, Q8, OK, Sakko en Texaco. Het aantal aanmeldingen vanuit de aangesloten signbedrijven voor zo’n tankpas heeft een dermate omvang, dat oliemaatschappij Q8 alle aangesloten bedrijven bij SI’BON zo’n tankpas wil aanbieden. Deze korting geldt altijd en overal, ook langs de snelweg. Daar is dus het meeste voordeel te behalen. De tankpas is gratis en men betaalt elke twee weken (per automatische incasso) alleen de brandstof die men heeft getankt, dus achteraf. Hiermee verkrijgt men automatisch een beheer- en ...

Lees meer 20 december 2018 | 16:37
SI'BON

Meeting bij Roland DG

Het grensevent voor de aangesloten bedrijven in België en Zuid Nederland werd gekenmerkt door een goede informele sfeer. Dat was duidelijk af te leiden aan het late tijdstip waarop de deelnemers het pand van Roland DG Benelux verlieten, de klok sloeg bijna twaalf uur, terwijl de meeting om 17.30 uur begon. Het was typerend voor de goede sfeer waarin Roland ons ontving, mede het gevolg van de prettige kantooromgeving en de bijzonder fraai ingerichte showroom met XL printers, plotters, 3D printers en graveermachines. Niet in de allerlaatste plaats door de geweldige catering. Een welkome aanvulling op het programma was de spreekbeurt van Willem van Veenendaal over niet alleen het product, maar ook hoe het eigen bedrijf te verkopen. Hoe krijgen wij de beschikking over een mooie bedrijfspresen...

Lees meer 20 december 2018 | 16:33
SI'BON

Studiereis Las Vegas

In 2019 staat de studiereis naar Las Vegas weer op het programma. Een trip naar dé lichtreclamestad, een paradijs van schitterende casino’s in combinatie met een bezoek aan het grootste signbedrijf van Amerika. Voor elke signmaker een aanrader. De aankondiging met inschrijfformulier wordt in de volgende nieuwsbrief opgenomen, maar voor de belangstellenden, reserveer nu alvast in de agenda: van 21 tot en met 29 april naar Las Vegas met SI’BON.

Lees meer 20 december 2018 | 16:22
Bekijk meer nieuws