28 april 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1409x

Veilig werken in de signsector

Het signbedrijf kan reclameproducties voor ‘laag bij de grond’ maken, bijvoorbeeld een reclamebord langs de rand van een voetbalveld, reclame op het portier van een personenauto, òf op grote hoogte zoals een gevelreclame. De opdrachtgever van een signbedrijf is erbij gebaat dat het signbedrijf veilig werkt en dat het signbedrijf dat ook volgens de richtlijnen van de Arbowet doet. Daar komt meer bij kijken dan menigeen denkt.

Allereerst is er de manier van werken. De monteur moet er van doordrongen zijn dat veilig werken een discipline is. Ook moet de monteur over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.

Het is bijzonder praktisch als de monteur in het bezit is van een VCA-diploma. Hij heeft dan geleerd heel bewust veilig te werken onder verschillende omstandigheden met een grote variëteit aan werken met risico’s. Deze opleiding heeft bovendien als voordeel dat zij in Nederland landelijk erkend is en doorgaans ook door opdrachtgevers in België en Duitsland.

De VCA-opleiding vindt haar oorsprong in de petrochemische industrie, waar aandacht voor veilig werken al vroeg een hot item was. Andere sectoren, de bouw voorop, volgden enkele jaren later. Intussen is de VCA-opleiding in Nederland de normering geworden voor veilig werken. Op veel bedrijventerreinen wordt een monteur alleen toegelaten als hij in het bezit is van zo’n certificaat. VCA-diploma’s zijn op meerdere niveaus te behalen, waarvan VCA-Basis en VCA-VOL (voor leidinggevenden) het meest voorkomen.

Behalve een VCA-diploma voor de werknemers kan ook het bedrijf, als aannemer of onderaannemer van werk, zich VCA-certificeren. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn besteden hun werkzaamheden meestal alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven en met regelmaat is VCA een voorwaarde voor opdrachten van overheidsinstanties.

Behalve het voorgaande bestaat er nog meer regelgeving voor veilig werken. Zo zijn er cursussen voor het werken met hoogwerkers èn het bouwen van steigers zodat de betreffende monteur met een certificaat kan aantonen over adequate kennis te beschikken. Volgt de monteur bij een erkend instituut de juiste cursus, dan wordt hem bij goed gevolg een certificaat uitgereikt dat 5 jaar geldig is.

En zoals in het begin al even vermeld moet het bedrijf overall voldoen aan de ARBO-wetgeving. Als vertrekpunt is daar de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak voor. Speciaal voor de signbedrijven heeft SI’BON hiervoor een branchemodel ontwikkeld, dat officieel is geregistreerd bij het steunpunt RI&E. Hiermee kan het signbedrijf er relatief eenvoudig voor zorgen geheel conform de ARBO-wetgeving de veiligheidsaspecten binnen de bedrijfsvoering vorm te geven.

In het verlengstuk hiervan dienen klimmateriaal (zoals ladders), steigermateriaal, veiligheidslijnen, valbeveiligingen en dergelijke jaarlijks te worden gekeurd. Dit geldt overigens ook voor het elektrisch gereedschap waar de monteur mee werkt.

Als men bij de invulling van de ARBO-wetgeving te werk gaat volgens de Branchecatalogus voor Sign kan men er vanuit gaan dat aan alle relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Men gaat dus in de signsector weloverwogen en goed voorbereid aan de slag.


Anderen lazen ook

SI'BON

Studio Schoot wint Publieksprijs Sign+ Award 2018

De Sign+ Award 2018, een initiatief van het vakblad Sign+ Magazine, is vrijdag 9 november uitgereikt tijdens een feestelijk evenement aan boord van het schip ss Rotterdam. Het project Mindfuck Logo Crossmarks won de Publieksprijs. Inzender Studio Schoot realiseerde, in samenwerking met enkele andere partijen, voor opdrachtgever Crossmarks een bijzondere, decoratieve weergave van hun logo in het interieur. De top 3 voor de Publieksprijs bestond verder uit, op 2: Boxer Union Jack door Van Essen Van Raay, en op 3: Kunstexpositie Bagageband ingezonden door PPP Nederland.     De overall winnaar is het project Zaans Medisch Centrum ingezonden door Silo een creative agency.

Lees meer 16 november 2018 | 16:16
Krachtenbundeling Free-D-Sign en TS Wayfinding Group freedsign

Samen (nóg) sterk(er)

Samen nóg sterker staan, dat is het doel van de samenwerking tussen Free-D-Sign en TS Wayfinding Group. Met ingang van 1 november bundelen de signbedrijven hun krachten als het gaat om parkeren en bewegwijzering. Alles onder één dak, alles in eigen huis. Dat is het devies.  “De combinatie van onze bedrijven maakt dat we op het gebied van ‘wayfinding’ het volledige pakket aan de klanten aanbieden. De jarenlange ervaring als het gaat om het geven van maatwerk advies aan de ene kant, en het zelf alles kunnen produceren en monteren aan de andere kant, dat is de gebundelde kracht. 100% full-service voor de klanten. Daar staan we voor, ” licht Free-D-Sign eigenaar Raymond Zutt toe. “Het geheel is meer dan de som der delen,” vult Thijs Sepers (TSWG) aan. “Met Free-D-Sign hal...

Lees meer 7 november 2018 | 9:23
SI'BON

Sign2Com in de lift

De vakbeurs Sign2Com in Kortrijk werd dit jaar van 16 tot en met 18 september georganiseerd. Een tweejaarlijkse Belgische expo voor Visuele Communicatie met een sterk accent op sign. Een vakbeurs die er al jaren is en dit jaar beduidend in de lift zat, getuige meer exposanten, mooiere stands en uiteindelijk ook meer bezoekers. SI’BON heeft met een eigen stand gezicht gegeven aan de Belgische organisatie voor signbedrijven, want inmiddels vertegenwoordigen wij bij onze zuiderburen een 26-tal erkende signbedrijven.

Lees meer 22 oktober 2018 | 8:04
Bekijk meer nieuws