28 april 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1252x

Veilig werken in de signsector

Het signbedrijf kan reclameproducties voor ‘laag bij de grond’ maken, bijvoorbeeld een reclamebord langs de rand van een voetbalveld, reclame op het portier van een personenauto, òf op grote hoogte zoals een gevelreclame. De opdrachtgever van een signbedrijf is erbij gebaat dat het signbedrijf veilig werkt en dat het signbedrijf dat ook volgens de richtlijnen van de Arbowet doet. Daar komt meer bij kijken dan menigeen denkt.

Allereerst is er de manier van werken. De monteur moet er van doordrongen zijn dat veilig werken een discipline is. Ook moet de monteur over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.

Het is bijzonder praktisch als de monteur in het bezit is van een VCA-diploma. Hij heeft dan geleerd heel bewust veilig te werken onder verschillende omstandigheden met een grote variëteit aan werken met risico’s. Deze opleiding heeft bovendien als voordeel dat zij in Nederland landelijk erkend is en doorgaans ook door opdrachtgevers in België en Duitsland.

De VCA-opleiding vindt haar oorsprong in de petrochemische industrie, waar aandacht voor veilig werken al vroeg een hot item was. Andere sectoren, de bouw voorop, volgden enkele jaren later. Intussen is de VCA-opleiding in Nederland de normering geworden voor veilig werken. Op veel bedrijventerreinen wordt een monteur alleen toegelaten als hij in het bezit is van zo’n certificaat. VCA-diploma’s zijn op meerdere niveaus te behalen, waarvan VCA-Basis en VCA-VOL (voor leidinggevenden) het meest voorkomen.

Behalve een VCA-diploma voor de werknemers kan ook het bedrijf, als aannemer of onderaannemer van werk, zich VCA-certificeren. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn besteden hun werkzaamheden meestal alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven en met regelmaat is VCA een voorwaarde voor opdrachten van overheidsinstanties.

Behalve het voorgaande bestaat er nog meer regelgeving voor veilig werken. Zo zijn er cursussen voor het werken met hoogwerkers èn het bouwen van steigers zodat de betreffende monteur met een certificaat kan aantonen over adequate kennis te beschikken. Volgt de monteur bij een erkend instituut de juiste cursus, dan wordt hem bij goed gevolg een certificaat uitgereikt dat 5 jaar geldig is.

En zoals in het begin al even vermeld moet het bedrijf overall voldoen aan de ARBO-wetgeving. Als vertrekpunt is daar de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak voor. Speciaal voor de signbedrijven heeft SI’BON hiervoor een branchemodel ontwikkeld, dat officieel is geregistreerd bij het steunpunt RI&E. Hiermee kan het signbedrijf er relatief eenvoudig voor zorgen geheel conform de ARBO-wetgeving de veiligheidsaspecten binnen de bedrijfsvoering vorm te geven.

In het verlengstuk hiervan dienen klimmateriaal (zoals ladders), steigermateriaal, veiligheidslijnen, valbeveiligingen en dergelijke jaarlijks te worden gekeurd. Dit geldt overigens ook voor het elektrisch gereedschap waar de monteur mee werkt.

Als men bij de invulling van de ARBO-wetgeving te werk gaat volgens de Branchecatalogus voor Sign kan men er vanuit gaan dat aan alle relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Men gaat dus in de signsector weloverwogen en goed voorbereid aan de slag.


Anderen lazen ook

SI'BON

Probo Festival

Met zo’n duizend bezoekers die naar Dokkum waren gereisd, is het Probo Festival het grootste in-home-event in onze sector. De bezoekers konden kennismaken met de recente uitbreidingen van machinepark, equipment, bedrijfshallen en kantoorgebouwen. Centraal stonden trends en innovaties voor printing op het programma, wat door meerdere toeleveranciers werd ondersteund met presentaties van nieuwe materialen.

Lees meer 4 juli 2018 | 10:27
SI'BON

KLM sponsort studiereis HEXIS

De studiereis die HEXIS samen met SI’BON in juni organiseerde, was bij aanvang al een bijzonder aanbod. Een fabrieksbezoek naar de productiefaciliteiten en ontwikkelcentra in Frontignan met enkele dagen cultuur snuiven in de omgeving van Montpellier en Sète zonder verblijfskosten (waren voor rekening van HEXIS Nederland en Frankrijk), wordt zelden gepresenteerd. De groep van 15 man heeft er niet alleen van genoten, maar was bovendien enorm onder de indruk van de technisch hoogstaande en geperfectioneerde wijze waarop HEXIS haar zelfklevende folies ontwikkelt en fabriceert. Een extra dag verblijf in Frankrijk werd er gratis aan toegevoegd omdat een staking van de Franse luchtverkeersautoriteiten de vlucht terug met een dag opschortte. Luchtvaartmaatschappij KLM bood hiervoor een kostenre...

Lees meer 4 juli 2018 | 10:11
SI'BON

Actie opleidingen Riwal

Riwal bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom biedt Riwal de bij SI’BON aangesloten bedrijven een korting aan op een aantal opleidingen.  Op het afgesloten deel van de website wordt meer informatie vermeld over deze kortingsactie. Let op: Deze actie loopt t/m 31 augustus 2018! SI’BON heeft een collectief contract met Riwal op grond waarvan de aangesloten signbedrijven tegen aantrekkelijke tarieven hoogwerkers kunnen huren. Meer informatie hierover kan verkregen worden bij het secretariaat.

Lees meer 20 juni 2018 | 10:47
Bekijk meer nieuws