28 april 2016

Leestijd: 2 min | Bekeken: 1340x

Veilig werken in de signsector

Het signbedrijf kan reclameproducties voor ‘laag bij de grond’ maken, bijvoorbeeld een reclamebord langs de rand van een voetbalveld, reclame op het portier van een personenauto, òf op grote hoogte zoals een gevelreclame. De opdrachtgever van een signbedrijf is erbij gebaat dat het signbedrijf veilig werkt en dat het signbedrijf dat ook volgens de richtlijnen van de Arbowet doet. Daar komt meer bij kijken dan menigeen denkt.

Allereerst is er de manier van werken. De monteur moet er van doordrongen zijn dat veilig werken een discipline is. Ook moet de monteur over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.

Het is bijzonder praktisch als de monteur in het bezit is van een VCA-diploma. Hij heeft dan geleerd heel bewust veilig te werken onder verschillende omstandigheden met een grote variëteit aan werken met risico’s. Deze opleiding heeft bovendien als voordeel dat zij in Nederland landelijk erkend is en doorgaans ook door opdrachtgevers in België en Duitsland.

De VCA-opleiding vindt haar oorsprong in de petrochemische industrie, waar aandacht voor veilig werken al vroeg een hot item was. Andere sectoren, de bouw voorop, volgden enkele jaren later. Intussen is de VCA-opleiding in Nederland de normering geworden voor veilig werken. Op veel bedrijventerreinen wordt een monteur alleen toegelaten als hij in het bezit is van zo’n certificaat. VCA-diploma’s zijn op meerdere niveaus te behalen, waarvan VCA-Basis en VCA-VOL (voor leidinggevenden) het meest voorkomen.

Behalve een VCA-diploma voor de werknemers kan ook het bedrijf, als aannemer of onderaannemer van werk, zich VCA-certificeren. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn besteden hun werkzaamheden meestal alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven en met regelmaat is VCA een voorwaarde voor opdrachten van overheidsinstanties.

Behalve het voorgaande bestaat er nog meer regelgeving voor veilig werken. Zo zijn er cursussen voor het werken met hoogwerkers èn het bouwen van steigers zodat de betreffende monteur met een certificaat kan aantonen over adequate kennis te beschikken. Volgt de monteur bij een erkend instituut de juiste cursus, dan wordt hem bij goed gevolg een certificaat uitgereikt dat 5 jaar geldig is.

En zoals in het begin al even vermeld moet het bedrijf overall voldoen aan de ARBO-wetgeving. Als vertrekpunt is daar de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak voor. Speciaal voor de signbedrijven heeft SI’BON hiervoor een branchemodel ontwikkeld, dat officieel is geregistreerd bij het steunpunt RI&E. Hiermee kan het signbedrijf er relatief eenvoudig voor zorgen geheel conform de ARBO-wetgeving de veiligheidsaspecten binnen de bedrijfsvoering vorm te geven.

In het verlengstuk hiervan dienen klimmateriaal (zoals ladders), steigermateriaal, veiligheidslijnen, valbeveiligingen en dergelijke jaarlijks te worden gekeurd. Dit geldt overigens ook voor het elektrisch gereedschap waar de monteur mee werkt.

Als men bij de invulling van de ARBO-wetgeving te werk gaat volgens de Branchecatalogus voor Sign kan men er vanuit gaan dat aan alle relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Men gaat dus in de signsector weloverwogen en goed voorbereid aan de slag.


Anderen lazen ook

3tac

3Tac behaalt wederom hoogste niveau VCA, NEN-EN-ISO en MVO3!

“Duurzaamheid is geen begrip, het is een mindset” Dat klinkt natuurlijk fantastisch maar er daadwerkelijk naar handelen is de volgende stap. Bij 3TAC B.V. voelen we dit al jaren en zetten we stap na stap richting een duurzame, veilige, gezonde en maatschappelijk verantwoorde toekomst. Dit doen we niet zonder resultaat: met trots kunnen we melden dat we ook dit jaar weer op het hoogste niveau onze VCA, NEN-EN-ISO en MVO3 certificaten hebben behaald! Wilt u weten wat we voor u kunnen doen op het gebied van duurzame lichtreclame? Neem dan contact met ons op: | 0412-628862 | info@3tac.nl | http://www.3tac.nl| Maaskade 5 , 5347 KD  Oss  

Lees meer 17 september 2018 | 10:10
Free-d-sign ontvangt Avery certificaat freedsign

Free-D-Sign staat aan de top!

Sinds afgelopen week mag Free-D-Sign uit Warmenhuizen zichzelf officieel ‘Avery Dennison Specialist Converter’ noemen. Eigenaar Raymond Zutt legt uit wat het belang hiervan is voor zijn bedrijf en waarom hij en zijn team apetrots zijn op dit behaalde certificaat. Eén van de 2000 “Van de ruim 2000 signbedrijven in Nederland, zijn er maar zes met dit certificaat. En daarvan zijn wij er nu één. Elke dag weer werken we met zijn allen aan het leveren van de hoogste kwaliteit. Het getuigschrift is het bewijs naar onze klanten dat wij dat ook inderdaad dóen.” Om eindgebruikers de volle zekerheid te bieden dat zij op de beste service én een superieure afwerking kunnen rekenen, is folie producent Avery Dennison gestart met dit programma. Kwaliteitsproeven Wereldwijd bezoeken zij signbe...

Lees meer 17 september 2018 | 8:06
SI'BON

3 LogiQ tekent samenwerkingsovereenkomst met SI’BON

Tijdens de eerste beursdag van Sign2Com in Kortrijk heeft Distributeur 3 LogiQ, gevestigd in Gent, een samenwerkingsovereenkomst als Aangesloten Leverancier van SI’BON getekend. 3LogiQ is specialist in hardware en software op het gebied van grootformaat printers en afwerkingsapparatuur. De focus in hardware ligt op Mutoh en Summa. Voor software ligt dit op Caldera, Flexisign en Easysign. SI’BON telt inmiddels ruim 35 aangesloten bedrijven in België, die er samen met SI’BON voor zorgen dat de signbranche in België naar een hoger plan getild wordt.  

Lees meer 17 september 2018 | 7:23
Bekijk meer nieuws