Veilig werken in de signsector

Allereerst is er de manier van werken. De monteur moet er van doordrongen zijn dat veilig werken een discipline is. Ook moet de monteur over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.

Het is bijzonder praktisch als de monteur in het bezit is van een VCA-diploma. Hij heeft dan geleerd heel bewust veilig te werken onder verschillende omstandigheden met een grote variëteit aan werken met risico’s. Deze opleiding heeft bovendien als voordeel dat zij in Nederland landelijk erkend is en doorgaans ook door opdrachtgevers in België en Duitsland.

De VCA-opleiding vindt haar oorsprong in de petrochemische industrie, waar aandacht voor veilig werken al vroeg een hot item was. Andere sectoren, de bouw voorop, volgden enkele jaren later. Intussen is de VCA-opleiding in Nederland de normering geworden voor veilig werken. Op veel bedrijventerreinen wordt een monteur alleen toegelaten als hij in het bezit is van zo’n certificaat. VCA-diploma’s zijn op meerdere niveaus te behalen, waarvan VCA-Basis en VCA-VOL (voor leidinggevenden) het meest voorkomen.

Behalve een VCA-diploma voor de werknemers kan ook het bedrijf, als aannemer of onderaannemer van werk, zich VCA-certificeren. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn besteden hun werkzaamheden meestal alleen uit aan VCA gecertificeerde bedrijven en met regelmaat is VCA een voorwaarde voor opdrachten van overheidsinstanties.

Behalve het voorgaande bestaat er nog meer regelgeving voor veilig werken. Zo zijn er cursussen voor het werken met hoogwerkers èn het bouwen van steigers zodat de betreffende monteur met een certificaat kan aantonen over adequate kennis te beschikken. Volgt de monteur bij een erkend instituut de juiste cursus, dan wordt hem bij goed gevolg een certificaat uitgereikt dat 5 jaar geldig is.

En zoals in het begin al even vermeld moet het bedrijf overall voldoen aan de ARBO-wetgeving. Als vertrekpunt is daar de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak voor. Speciaal voor de signbedrijven heeft SI’BON hiervoor een branchemodel ontwikkeld, dat officieel is geregistreerd bij het steunpunt RI&E. Hiermee kan het signbedrijf er relatief eenvoudig voor zorgen geheel conform de ARBO-wetgeving de veiligheidsaspecten binnen de bedrijfsvoering vorm te geven.

In het verlengstuk hiervan dienen klimmateriaal (zoals ladders), steigermateriaal, veiligheidslijnen, valbeveiligingen en dergelijke jaarlijks te worden gekeurd. Dit geldt overigens ook voor het elektrisch gereedschap waar de monteur mee werkt.

Als men bij de invulling van de ARBO-wetgeving te werk gaat volgens de Branchecatalogus voor Sign kan men er vanuit gaan dat aan alle relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Men gaat dus in de signsector weloverwogen en goed voorbereid aan de slag.