1 april: visueel bedrog in sign

Op 1 april houden wij graag mensen voor de gek. De oudste 1 april grap dateert uit de 16e eeuw. Toen stuurde een baas zijn knecht op pad voor iets wat niet bestond zoals een kilo muggentongetjes. De oudste Nederlandse grap is uit 1561. Eeuwen later werd een 1 april grap voorpagina nieuws toen in 1962 een paasbeeld aanspoelde in Zandvoort. Hoe kon zo’n zwaar beeld nu over de oceanen naar Nederland spoelen? Het bleek een grap van de kunstenaar Edo van Tetterode.

 

Ook in sign maken we gebruik van bedrog. Visueel bedrog wel te verstaan. Door middel van geperforeerde folie kunnen we de illusie creëren (een visueel grapje dus) dat er een beeld is gemaakt waar je niet doorheen kunt kijken. De grap is dat je wel van binnen naar buiten kunt kijken, maar niet van buiten naar binnen. En dat wordt mogelijk gemaakt door geperforeerde raamfolie.

 

De komst van full colour printtechnieken op deze zelfklevende folies heeft voor veel creatieve impulsen in de signbranche gezorgd. De wisselwerking tussen signmakers en fabrikant leidt regelmatig tot de introductie van nieuwe producten. Het prachtige voorbeeld hier is die van de ‘perforated window film’, vrij vertaald de ‘geperforeerde raamfolie’.

 

Deze folie is speciaal ontwikkeld voor toepassingen op ramen. Wil je de zijkant van een personenauto of een autobus van een grote afbeelding voorzien, dan ontkom je er meestal niet aan om ook een deel van het beeld op het raam te plakken. Het vrije zicht door het raam is dan verdwenen omdat je niet meer door het raam kan kijken vanwege de folie. Met de geperforeerde folie kan dat wel.

 

De full colour afbeelding wordt nu niet op een standaard witte folie geprint, maar op een film met gaatjes. Doordat je vanaf buiten door de gaatjes in een afgesloten bus kijkt, zijn de gaatjes net zwarte stipjes en ziet men alleen de full color plaat. Aan de binnenzijde is de folie zwart en kijk je door de gaatjes naar het licht buiten. Door het grote contrast van de zwarte folie met het licht buiten, lijken alle gaatjes samen een fijn raster te vormen en is er toch voldoende zicht naar buiten.

 

De gehele afbeelding wordt dus op twee verschillende folies geprint, een met en een zonder gaatjes. Overigens is er over die gaatjes nog heel wat te doen. Naast het model van de perforatie is ook de grootte belangrijk. Wordt de film toegepast op een vast object dan mogen de gaatjes kleiner zijn dan bij een toepassing voor een rijdend voertuig. Zijn de gaatjes te klein dan worden de inzittenden misselijk bij het naar buiten kijken. Er komt dus heel wat bij kijken. Bij het Erkend Signbedrijf kunt u hierover meer informatie krijgen.